Veileder Squash
Squash er en idrett for alle. Unge som gamle tiltrekkes av idretten, både på amatør- og profesjonelt nivå. Squashklubbene i Norge er organisert i Norges Squashforbund, og tilsluttet Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Norges Squashforbund har de siste årene opplevd en stor tilvekst av
medlemmer. I tillegg har det vært sterk tilvekst av egenorganiserte spillere.
Mange av klubbene tilsluttet Norges Squashforbund har sin aktivitet i private sentre. Anleggsutviklingen og kompetanse omkring prosessene for realisering av anlegg er derfor av avgjørende betydning for å opprettholde og øke aktiviteten.
Blant Norges Squashforbunds medlemsklubber er kompetansen og erfaringen med anleggsutvikling lav. Norges Squashforbund ønsker, i samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet, å spre informasjon om squashanlegg.
Veilederen er ikke uttømmende for alle forhold i prosessen med anleggsrealisering. Den vil gi et overordnet blikk, og bidra til å forstå og veilede brukeren gjennom prosessen. Det er et ønske at denne veilederen skal være et bidrag på veien til å skape gode rammebetingelser for squashidretten. Målgruppen for veilederen er offentlige myndigheter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå i tillegg til idretten selv.
Veilederen er blitt til gjennom et samarbeid mellom Norges Squashforbund og kultur- og likestillingsdepartementet. Styre, administrasjon og komiteer i Norges Squashforbund, samt andre parter, har bidratt i prosessen.
Lykke til med realiseringen av nye squashanlegg!
Lars Audun Granly, ekspedisjonssjef
Kultur- og likestillingsdepartementet
Jon Rune Trengereid, president
Norges Squashforbund
Hvordan bruke veilederen?
Del 1 handler om behov, konsept og planlegging. Dette kapittelet vil skissere de første prosessene i et anleggsprosjekt og hvordan man skal komme i gang.
Del 2 inneholder aktuelle krav og råd for byggeprosessen. Her presenteres de ulike
konseptene for squashanlegg, samt de grunnleggende behovene idretten har.
Del 3 handler om forvaltning, drift og vedlikehold av et ferdig anlegg. Her vil råd og retningslinjer presenteres for hvordan anlegget bør driftes etter ferdigstillelse.
I denne publikasjonen vises det tidvis til andre veiledere som er gitt ut av Kultur- og
likestillingsdepartementet. Disse kan lastes ned fra www.idrettsanlegg.no, og offentlige institusjoner kan bestille eksemplarer fra www.publikasjoner.dep.no.
Hva er squash?
Squash er en racketsport spilt av to spillere (foruten i double – med fire spillere) på en bane bestående av fire vegger, med en liten, hul gummiball. Spillerne alternerer på å slå ballen på alle de spillbare flatene på de fire veggene på banen. Målet med spillet er å slå ballen på en slik måte at motstanderen ikke greier å spille ballen tilbake på lovlig vis.
Det er ca 20 millioner mennesker rundt om i verden som spiller squash på jevnlig basis, i over 185 land. Som idrett og aktivitetsform kjennetegnes Squash av sin lave terskel for å begynne. Det er enkelt å lære seg reglene, og de grunnleggende teknikkene. Idretten engasjerer alle aldersgrupper til både
tilrettelagt og egenorganisert aktivitet. Det er lave kostnader til utstyr, reising og trening i Squash, og idretten passer derfor i alle deler av vårt samfunn.
Den lave terskelen for deltakelse er også et viktig grunnlag for rekrutteringen til idretten. Med flere spillemiddelfinansierte anlegg som er driftet av kommunene eller idrettslagene selv, vil idretten bli enda mer tilgjengelig og det vil bidra til å sikre lave
kostnader for deltakelse.
Det internasjonale Squashforbundet, World Squash Federtation (WSF), er anerkjent av den Internasjonale Olympiske Komité (IOC), men squash er foreløpig ikke en del av de Olympiske Leker.
Forbes Magazine har kåret squash til verdens sunneste sport, foran roing, svømming og langrenn. Basert på effekt på kondisjon, styrke, utholdenhet, smidighet, forbrenning samt skaderisiko. Squash blir også kalt verdens hurtigste sjakkspill, eller ”sjakk” i 160 Km/t.
Kort om Norges Squashforbund
Norges Squashforbund (NSqF) ble stiftet i 1978 og offisielt anerkjent som idrett ved Idrettstinget i Forbundet er en sammenslutning av de lag eller grupper av lag innenfor Norges Idrettsforbund som driver med squash. NSqF er tilsluttet Norges
Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, European Squash Federation og World Squash Federation.
Det avholdes årlig NM i alle klasser fra junior jenter og gutter til senior damer og herrer, samt veteranklasser og for lag. orbundets
hovedmålsetting er å bidra til å utvikle klubber, trenere og spilleres kompetanse og ferdigheter. Gjennom kompetansehevende tiltak rettet spesielt mot ledere og trenere i klubbene sikres høy kvalitet på aktivitetene i de lokale frivillige klubbene. Dette løfter tilbudet og attraktiviteten for spillerne som på egne premisser får delta og utvikle seg ut fra egne forutsetninger og motivasjon. Forbundet drifter
også bredde og toppidrettstilbud på regionalt og nasjonalt nivå, og tilbyr samlinger i sine tre regioner tilpasset barn og ungdom.
Hvordan blir et squashanlegg til?
Ideen om et anleggsprosjekt vil ofte være knyttet til et lokalt behov, eller som initiativ fra enkeltpersoner/klubber som ikke har erfaring fra anleggsområdet. Det anbefales at man tidligst mulig tar kontakt med idrettskonsulentene i sin kommune, fylkeskommune og idrettskrets. Å etablere relasjon til profesjonelle rådgivere og
søke råd hos andre som har vært gjennom slike prosesser er også fordelaktig.
Det er viktig at klubbene er forberedt på at en anleggsprosess vil være krevende, men det er ikke umulig. For å kunne gjennomføre utbygging av et idrettsanlegg er det behov for både langsiktig og kortsiktig planlegging. Kommunen har ansvaret for den kommunale planleggingen, men idretten må selv ta initiativ og fremme sine krav og ønsker i utbyggingen av anlegget. Dette skjer oftest gjennom kommunens idrettsråd, men direkte kontakt mellom kommunen og idretten er også vanlig.
Den langsiktige planleggingen omfatter arbeidet med kommunenes anleggsplan og sikring av arealer for idrettsaktiviteter m.m. Den konkrete planleggingen omfatter et samspill med blant annet idrettens organisasjoner, kommunen og entreprenøren.
Klubben kan få bistand fra Norges Squashforbund mer direkte i en slik prosess – dette forutsetter imidlertid at anlegget er prioritert inn i en kommunal plan.