Vaskerom 

Hestesportanlegg av en viss størrelse bør ha et vaskerom, slik at rengjøringsutstyr, håndklær m.m. som brukes i driften kan vaskes.  

De oppstallede hestene har i tillegg behov for at dekken eller annet stoff som ligger inntil hestens kropp er rene slik at man unngår for eksempel gnagsår.  

Størrelsen på vaskerommet bestemmes ut fra om det skal kombineres med andre funksjoner som bøttekott, tørkerom, grovinngang osv.  

Rommet lages som et våtrom med sluk og membran. Rommet kan med fordel være isolert selv om veggene kun går ut til stallrommet. Dette for å unngå at hestene ikke blir berørt av eventuell støy. Ventilasjon og oppvarming av rommet må være tilpasset slik at fuktigheten ikke setter seg i bygget og at vannet ikke fryser. 

Det bør monteres industrivaskemaskin og industritørketrommel. Maskinene bør være store nok til å kunne vaske og tørke flere vinterdekken samtidig.  

Planlegging av rommet og plassering av maskinene må ta høyde for flere ting. Maskinene kan kreve at de monteres med litt avstand ut fra veggen og at de boltes fast i gulvet. Dette er viktig å huske på hvis man legger varmekabler i gulvet. Det kan også være nødvendig å montere en ekstern lokasse.

Økonomisk er maskinene dyre i innkjøp og drift, men de er som regel enkle i bruk og har lang levetid. Med tanke på investeringen og driftskostnadene bør brukerne være med på å betale for bruken. Dette kan løses ved at brukerne leverer det som skal vaskes til en ansatt som vasker og bruker betaler for tjenesten til drifter av anlegget.

En annen metode er at man monterer betalingsautomat, slik at brukeren betaler direkte for bruk. En fordel med betalingsautomater, er at man kan benytte systemet på andre maskiner i anlegget også, som for eksempel solarium, varmtvann, skrittemaskin o.a.  

Fremtidsrettet

Klimaendringer kan gjøre at det blir større behov for vaskerom. 

TIPS:
Betalingsautomat som er koblet opp mot flere ting i stallen, kan minske svinn og være besparende miljømessig, fordi brukerne da vil vurdere behovet mer, enn om det er fri tilgang.