Et hestesportanlegg har behov for både garderobe, dusj og toaletter. Disse må lages etter krav og retningslinjer som gjelder, men også ut fra type anlegg som skal bygges.
For ryttere og kusker bør det på et anlegg være herre- og damegarderober, som inkluderer tilgang til dusj og toalett. I tillegg skal det være egne garderober for ansatte.
I alle garderobene bør det være låsbare skap.
Størrelsen på garderobene må vurderes ut fra antall ansatte og/eller ryttere/kusker. Det er mange som kommer i rideklær hjemmefra og som heller ikke dusjer, slik at man ikke trenger så mange som i andre idretter. Man kan beregne minimum 1,2 m2 areal pr bruker.
For ansatte skal det være tilgang på dusj. Dette er også et gode for ryttere/kusker. Antall dusjer kan derimot holdes på et minimum, men minimum én i tilknytning til hver garderobe. Der det kun er én dusj i garderoben må denne være universelt utformet.
De ansatte skal ha egne toaletter og kravene til universell utforming må følges.
Har stedet eget kjøkken med eget kjøkkenpersonale stilles det krav til eget toalett til de ansatte på kjøkkenet. Det skal i slike tilfeller være håndvask med automatisk kran.
Ryttere, kusker eller andre i tilknytning til hestene bør ha tilgang til toaletter i forbindelse med stallene. Dette er praktisk også med tanke på renhold, da toaletter og områdene utenfor publikumsfasiliteter vil bli møkkete.
For besøkene skal det være tilstrekkelig antall toaletter ut fra driftstype. Dersom det er toaletter i flere etasjer, skal minst ett i hver etasje være universelt utformet.
Innenfor hestesporten i Norge er det flere kvinner enn menn, så man kan vurdere om det må være rene herre- og dametoaletter eller om man også kan ha unisextoaletter, men har man ansatte så skal det være adskilte toaletter.
Det skal være mulig for håndvask før toalettrommet forlates. Med tanke på smitte så er det beste at man har kraner og såpedispenser som man ikke trenger å berøre og engangs tørkepapir.
Fremtidsrettet
Det kan være en god ting å lage større garderobe, flere dusjer og flere toaletter enn et minimum, fordi drift og behov kan endres. En utvidelse av flere toaletter og dusjer vil kunne bli en stor merkostnad.
Kostnadsdrivende:
Mange toaletter og dusjer som plasseres rundt om på anlegget øker kostandene, fremfor å samle det meste i ett område av bygget.
TIPS:
Garderobene bør ikke ligge så langt fra salrommene, da mange har sko, bukser, etc. på salrommet sammen med resten av hesteutstyret.
Et toalett kan med fordel plasseres rett innenfor en utgangsdør, så reduserer man mye sand, søle og hestemøkk som dras inn med skoene.
Relevante lenker:
Universell utforming av idretts- og nærmiljøanlegg (2012)