Alle kan i utgangspunktet eie en hest og den kan man ha oppstallet nesten hvor som helst, men hestene skal stalles opp slik at hestens naturlige adferd, sosiale og fysiologiske behov tas hensyn til. Hestene skal også sikres for unødig stress, smerte og lidelse. Hester er i tillegg et flokkdyr, slik at man ikke skal holde en hest alene.
Det fins hovedsakelig to oppstallingsmetoder. Det ene er oppstalling i boks eller spilt der hestene står ute om dagen og inne om natten. Den andre metoden er utegang, der hestene står ute hele døgnet, men har leskur de kan gå inn under. På sommeren kan hester holdes på midlertidige beiter.
Hvilken løsning man velger gjøres gjerne ut fra om det er unghester, rideskole, overbevisninger i forhold til hva man syntes er best, osv. Det er fordeler og ulemper ved begge metodene.
Det er Lov om dyrevelferd med forskriften om velferd for hest som er førende for bygg og drift av anlegg for hold av hest. Mattilsynet som forvalter forskriften, har i tillegg laget retningslinjer som gir utfyllende beskrivelse og som skal bør følges ved nye anlegg.
I tillegg er det en rekke andre lover og forskrifter som må følges. Dette er avhengig av hva som skal bygges og drives på stedet. Det kan for eksempel være krav til landbruksbygg og tilsvarende bygninger for husdyrrom i plan og bygningsloven, Forskrift om teknisk krav til bygg (TEK-17), Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav, Lov om grannegjerde, Lov om jord (jordlova), mf.
Ved oppstalling av hest innendørs, må man ta høyde for hestenes størrelse, i forhold til alt fra bredde på ganger, dører, takhøyde, til holdbarheten i materialene, vann og fôr. Stallen må også ha et klima som gir best mulig forhold, i den tiden hesten står inne.
Uteområdene til hestene bør ha størrelse og utforming som gir hestene de beste mulighet for fri bevegelse utfra hestens adferd, også bevegelse i høyt tempo. Underlaget i uteområdene må være egnet for bruk slik at hestene ikke kan skade seg eller bli syke. Uteområdene bør legge til rette for at hester kan gå sammen i grupper.
De fysiske fasilitetene må følges opp med rutiner for fôring, vann, renhold og stell.
Holder man hest på utegang, kreves det at det er et leskur med minimum tre vegger, der alle hestene skal kunne legge seg flatt ned. De skal ha tilgang på fôr og vann og egnet underlag som sikrer at hestene ikke kan skade seg eller bli syke.
Det bør være en oppsalingsplass innendørs der man kan stelle hestene, vaskesplass, salrom, skifterom, fôrlager, mm. Det er i tillegg viktig at man kan ta inn enkelte hester om natten dersom de får skader, etc. Disse boksene kan fungere som isolatbokser når det trengs.
Uteområdene kan gjerne deles opp i flere områder slik at hestegruppene blir harmoniske, men det er også viktig å ha et introduksjonsområde inntil hovedområdet, slik at nye hester som skal inn i flokken får en tilvenning.
Kravene til utegang for hest og tilsyn og drift av anlegget, er beskrevet i forskrift om velferd for hest og i Mattilsynet retningslinjer til forskriften.
Fremtidsrettet
- Mange naboland har ganske like Lover og forskrifter som Norge, men det er også ulikheter som på sikt kan føre til at det blir strammet inn på krav til bygg og uteområder i Norge.
- I staller kan det for eksempel komme endrede krav til boks størrelser, bredder på ganger og dører. Det kan komme forbud mot oppstalling i spilt og krav til størrelser på uteområdene.
- Et annet krav er at hester ikke skal oppstalles alene, men minimum to stykker sammen.
- Det er mye snakk om at utegang gir hestene de beste oppstallingsforhold sett opp imot hestens naturlige egenart som flokkdyr. I dag er det ingen krav til dette, men man kan med fordel ha arealbehov med i planleggingen av luftegårder, om man bygger stall med luftegårder. Kommer det endringer, kan man gjøre om uteområdene og evt bygningsmasser til en fungerende utegang.
Kostnadsdrivende
- Det kreves større areal og koster mer om man bygger etter «bør» kravene i retningslinjene, men det kan bli billigere på sikt om forskriftene endres til skal. Det å følge retningslinjene oppfyller samtidig hestenes behov på en bedre måte.
TIPS:
Utegang vs stall er en diskusjon der mange har begrenset erfaring fra begge driftsformer. Besøk derfor rene uteganger og rene staller for å se forskjeller og veie de opp mot hverandre, i forhold til hvilken drift som ønskes.
Når oppstallingsmetode er valgt bør man besøke og se på flere anleggene og høre erfaringer de har hatt på sin oppstallingsmetode. Gode ideer og løsninger kan ha upraktiske eller kostnadsmessige sider for driften.