Et hestesportanlegg vil under arrangementer og stevner, få besøk av publikum. Stedet vil derimot også i hverdagen få besøk av folk som ikke direkte skal håndtere hestene.
Disse skal ivaretas som gode kunder/gjester, men også passes på, med tanke på sikkerhet opp mot hestene og aktiviteten som utføres på anlegget
Publikum og besøkende som kommer til anlegget, skal på en enkel måte finne frem til menneskeinngangen. Deretter skal informasjon og naturlig flyt i bygget vise vei, slik at publikum og besøkende ikke kommer inn i stalldelen, eller andre områder som de ikke er tiltenkt å få adkomst til. Under oppholdet skal de kunne få den informasjon, fasiliteter og oppfølging de trenger, før de enkelt finner veien ut.
Hvor mye man tilrettelegger for publikum/besøkende bestemmes av driften av anlegget, men et minimum er toalettforhold og et sted og stå/sitte for å se på aktiviteten.
Utover dette kan man tilby servering, oppvarmede rom, o.a.
Et anlegg må ha parkeringsplasser nok for brukere av anlegget og mulighet for parkering ved aktiviteter der andre inviteres eller som er åpent for publikum. Det skal være parkering for forflytningshemmede og det er en fordel om man kan tilby ladepunkter.
Hvor mange parkeringsplasser må avklares med kommunenes parkeringsnorm.
Det skal være egen inngang for mennesker slik at man ikke må gå inn samme dør som hestene. Dette gjør det sikrere for publikum og besøkende.
Selve inngangspartiet bør være tiltalende og estetisk slik at besøkende og kunder føler seg velkomne. Om det er mulig så er det en fordel med vinduer og innsyn, slik at man kan se hva som er innenfor, og man får da et hyggelig møte med anlegget.
Døren og inngangspartiet skal være tilpasset universell tilpasning.
Av sikkerhetsgrunner bør det være en klar definert menneskesti fra parkering, eller port til hovedinngang på anlegget. Om det er flere separate bygg som stall, ridehall, kontorer, eller annet, så må det være tydelig merket på stiene. Så langt det er mulig skal ikke stiene krysse stier der hester og eller maskiner ferdes. Stien bør være godt drenert slik at man kan komme til og fra i vanlige sko og mulig for rullestol.
Skilting og informative oppslag, gjør det enklere for den besøkende. Skilting etter universell utforming må følges.
Under stevner er det stort sett direkte resultat overføring til nettsider og i mange tilfeller så filmes stevnet. Det bør derfor være tv-skjermer som viser resultater og evt. direkte film, på de stedene som vil være egnet.
Digital lystavle med fortløpende resultater, er noe man bør vurder å legge opp til, da det gjør at publikum kan følge bedre med og dermed skape liv, engasjement og gode opplevelser.
I anlegget bør det være høyttalere montert i de fleste rom der publikum ferdes. På den måten vil man kunne følge med selv om man beveger seg bort fra arenaen eller skjermene. Det er også viktig for arrangørene og nå ut med viktig beskjeder til alle på stedet.
Belysning av stier, skilt og inngangspartier er viktig for å kunne se veien og informasjonen, men også som en kunstnerisk og estetisk belysning av anlegget på kveldene.
I en ridehall, plasserer man faste tribuner på langsiden eller kortsiden. Hvilken løsning man velger gjør seg ofte selv, i forhold til resten av hallens konstruksjon og tilleggsrom.
Tribunene må ha enkel tilkomst, med rømningsvei og være universell tilpasset.
Høyde og innsteg på tribuneradene kan variere, men det viktigste er at publikum sitter godt og at man kan evakuere tribunene uten hindring pga konstruksjonen.
Ved bruk av tribunen kan publikum som lener seg over vantet/rekkverket skremme hestene. Tribuner som er i andre etasje kan i mange tilfeller skremme hestene, om man lener seg over rekkverket, da hestene merker at noe er over dem. Skal man ha tribuner i andre etasje kan de med fordel lages slik at de er lavere i front noe som også vil gjøre at publikum kan se bedre.
Kjøp av drikke og mat, er viktig for de fysiske behov, men vel så mye som en sosial aktivitet og inntekt for stedet. Serveringsløsninger kan derimot variere etter størrelsen på hestesportsenteret. Alt fra enkle løsninger med selvbetjente maskiner til storkjøkken.
Et storkjøkken der man skal lage mat fra grunnen, krever stor plass, egne toaletter, garderober, maskiner, rutiner, osv. Alternativet er å lage et anretningskjøkken der man kun tilbereder halvfabrikater og serverer ferdigmat. Da blir det færre krav til lokalet. Det er mattilsynet som følger opp forskrifter og er stedet der man må registrere serveringsstedet.
I et hestesportanlegg bør det være rom for sosial aktivitet som ikke trenger å være knyttet til selve hestesporten. Rommet bør være i tilknytning til serveringsmulighet og inngangspartiet. Slike rom kan med fordel ha allsidig bruk, slik at det kan bukes til alt fra uorganisert aktivitet, organisert via for eksempel klubben til inntektsmulighet ved enkle arrangementer.
Det bør være tilstrekkelig antall toaletter. Dersom det er toaletter i flere etasjer, skal minst ett være med universell utforming. Det kan være en god løsning og ha egne toaletter til ryttere og annet stallpersonell som ferdes i stall, ridebaner og i hestehagene, da det dras med mye skitt under skoene. Publikums toaletter kan da enklere holdes rene.
Innenfor hestesporten i Norge er det flere kvinner enn menn, så man kan vurdere om det må være rene herre og kvinne toaletter, men har man ansatte så skal det være adskilte toaletter.
Det skal være mulig for håndvask før toalettrommet forlates. I forhold til smitte så er det beste at man har kraner som man ikke trenger å berøre samt såpe og engangs tørkepapir.
I alle publikumsavdelinger skal det være gode og nok rømningsveier, som er godt merket og bygd etter gjeldene regelverk.
Hele hestesportanlegget skal være tilpasset krav i universell utforming
Brukes 2.etg til publikum, brukere eller ansatte, skal det være tilgjengelig en løfteplattform.
Fremtidsrettet
- Noen ganger kan planen være å bygge et treningsanlegg der det ikke skal være stevner og man da ikke trenger tribuner og et stort serveringssted. Med årene kan driften derimot endres til at det blir avholdt stevner. Det kan derfor være smart å bygge anlegget, slik at publikum og besøkene ivaretas på en minimumsmåte.
- En eventuell utvidelse av utebane kan gå på bekostning av egnede publikumsplasser, stier, parkering, etc. Man bør derfor ha med publikum i arealplanleggingen av anlegget i forhold til en mulig fremtidig utvidelse av anlegget.
- Behov for parkeringsplass kan endres med tiden, ettersom størrelsen på anlegget evt utvides, eller at driften legges om til for eksempel rideskole der mange foreldre kjører barna sine, og gjerne vil bli igjen for å se på.
- Teknologien går fremover slik at it løsninger i form av informasjon til mobil øker. Dette kan gi informasjonsmuligheter man bør se i sammenheng med tv-skjermer og lystavler.
Kostnadsdrivende
- Kostnadene økes på alle plan med økning av forventet antatt publikum. Flere parkeringer, flere toaletter, større tribuner, større oppholdsrom, osv.
- Bruk av andre etg til publikum øker krav til rømning, toalettforhold, brannkrav, osv.
Tips:
Før man legger alle planer for hestesportanlegget så kan det være fornuftig å besøk noen hestesportanlegg som er tilsvarende i størrelse til det man planlegger. Opptre som publikum og gjest. Erfar fordeler og ulemper ved løsninger de har valgt.
Førsteinntrykket man får er viktig for både publikum, besøkende og kunder. Inngangspartiet og området rett utenfor og innenfor bør derfor være tiltalende, selvbeskrivende og med materialer som gjør at det holdes rent og pent også over tid.
Noen ganger i året når man har større stevner, kan det være behov for mer parkeringsplass. En god løsning er om det er muligheter i nabolaget, slik at man kan unngå å måtte bruke mye areal til parkering som kun benyttes noen ganger i året.
Publikum gir muligheter for reklameinntekter. Disse kan plasseres på vegger, tribunestoler, vises på informasjon og tv skjermer, mm
Relevante lenker
- Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn
https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2002-06-26-847 - Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggeteknisk forskrift) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2017-06-19-840
- Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestilling- og diskrimineringsloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2017-06-16-51 - Veileder universell utforming https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/kud/idrett/publikasjoner/veileder-universell-utforming-oppslag.pdf
- Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-14-20?q=brann%20og%20eksplosjon