Uavhengig av hva hesten brukes til så trenger den et sted og være oppstallet. Hovedsakelig er det to oppstallingsmuligheter. Det ene er utegang der hestene går fritt ute hele døgnet med et leskur de kan gå inn under. Den andre muligheten er å ta inn hestene om natten i en stall.
Hva som kreves er avhengig av hvilken metode man velger, men felles er at begge løsningene trenger en del tilleggsrom. I dette kapittelet er søkelys på oppstalling innendørs, men mange av rommene og omtalen vil kunne gjelde for utegang.
Oppstalling av hest innendørs krever at man tar mange hensyn til hvordan det bygges, slik at alle krav og behov kan ivaretas. Skal man tilpasse eksisterende bygg, må man noen ganger inngå kompromisser, men disse må ikke gå ut over hestens sikkerhet og helse.
Type bygg
En stall kan beså av enkelt trebygg, stålbygg eller murbygg. Byggets konstruksjon påvirker hvilke løsninger og hvilke materialvalg man ellers benytter seg av. For eksempel må innerveggene i boksene, tåle at en hest sparker i veggen.
Hestene har ikke noe problemer med å stå i en kald stall. Så lenge hestene får nok grovfôr til varmeproduksjon og evt får på dekken, så tilpasser de seg. Derimot må det ikke være trekk og vann må sikres mot frost.
Velger man en uisolert stall så bør man allikevel vurdere å isolere taket. Dette fordi det gir en lunhet i stallen, reduserer kondens, reduserer evt lyder fra snøras og man kan enkelt ved et senere tidspunkt isolere veggene og få en isolert stall om det blir behov.
Isolerte staller må lages på en slik måte at fukten som finnes i stallen ikke setter seg i veggene. MAO må man sørge for helt tett overgang fra rommet til isolasjonen.
Veggene kan bestå av maskinlaft, bordkledning, platematerialer, metall plater, element mur eller støpte prefabrikkerte murvegger.
Studier på fart og kraft i hestespark, tilsier at man må ha materialer som kan tåle 150Ns og da opp mot 9000N.
Tåler veggene ikke det, må de kles med for eksempel gummimatter, eller annet material utenpå byggets vegger.
Dyrerom plasseres i risikoklasse 2 og skal dermed ha to utganger.
Bredden på dørene skal ha en fri bredde på minimum 1,6 m, men for en hovedinngang kan den med fordel være større. For eksempel to dører av 1.30m. På den måten har man mulighet for å kunne leie to hester ut, eller at to hester kan passere hverandre.
Høyden bør være minimum 2,20.
Som en sikkerhet må man passe på at dørhåndtak og andre låseanordninger ikke stikker ut slik at hestens dekken, grimer, saler, etc. kan hekte seg fast.
Bredden på en stallgang bør være minst 2,5 meter for hest og 2m for ponnistall. Er det spilt på en langside og bokser på den andre bør det være minst 3m bredde på stallgangen
Hestenes høyde er med på å bestemme om man kan ha hester i bygget eller ei. Ved nybygg bør man bygge med de største hestene i tankene. I retningslinjer til forskrift om velferd for hest står beskrevet at minste takhøyde bør være 2,5 meter men kan være 2,2 meter for ponnier. Det anbefales derimot at man bygger høyde for hest og gjerne 3 meter, slik at man senere ikke blir hindret i driften pga for lav høyde under tak om man har bygget for ponnier, men går over til hest.
Ved høyere takhøyder vil man kunne åpne bedre luft, men samtidig i det norske klima få noe mer utfordringer med temperatur vinterstid.
Betonggulv er det vanligste i staller. I stallgangen, vaskespilt, oppsalingsplasser, mm skal gulvet ikke være glatt. I boksene blir møkking lettere om betongen ikke er for ruglete. Betongen må være minst C35 og aller helst ha iblandet husdyrtillegg som gjør at betongen tåler urin og avføring bedre.
Gummimatter kan brukes oppå betongen for å dempe lyd. Alternativt kan man legge gummifliser, helstøpte gummibelegg, brostein eller belegningsstein.
Asfalt kan gi avgasser så er ikke så egnet for stallmiljøet.
For å unngå strø fra boksene i stallgangen, kan man lage selve stallgangen høyere enn boksene. Ved påfyll av strø vil stallgangen være i ca. samme nivå som toppen av strøet.
Årlig bør stallen rengjøres med høytrykksvasking. I tillegg kan det være en fare for at ett vannrør sprekker pga frost eller skade utført av hesten selv. For å lette arbeidet med å få vann fra vasking eller skadde, er det en fordel å støpe stallgang og bokser med fall mot ett eller flere sluk.
Flis som underlag i stallgagen er et alternativ. Det legges da et sagflislag som vannes lett og som rakes daglig. Det at flisen er fuktig, gjør sitt til at det ikke blir støv i luften. Koster man en betongstall, så bør det gjøres når hestene ikke er inne, da det støver.
Hestene skal ha både kraftfôr og grovfôr. I mange av ferdigproduserte boksfronter, finnes det forskjellige løsninger både til foring av kraftfôr og grovfôr.
Det kan være krybber som svinges helt ut for påfyll, vippeluke, åpning i gitteret over krybben, eller man kan ha sprinkler helt ned til gulvet med så stor avstand at hestene kan spise grovfôr gjennom sprinklene og dermed legge grovfôret utenfor.
Oppstalling i boks
En hest skal kunne ligge flatt i boksen. Størrelsen på boksen er derfor styrt av størrelsen på hesten.
I dagens retningslinjer til forskrift om velferd for hest er det beskrevet minstemål for de forskjellige størrelsene.
Ved planlegging av bokstørrelsene i forhold til bygget, så er det viktig å merke seg at det er innvendig mål som gjelder for krav til areal. Når man legger på tykkelsene på boksene, monteringsbolter, oppheng og tykkelse på for eksempel skyvedører, så kan det i praksis gå med mange cm av tilmålte bredde på stallgangen.
I Norge er det pr i dag fortsatt lov å ha spilt. Kravet til spiltets areal er beskrevet i retningslinjer til forskrift om velferd for hest.
Innredning av en boks
Boksene har fire vegger bestående av en bakvegg, to sidevegger og en front.
I boksen skal hestene ha tilgang til vann og mat. For at hestene skal tygge før de drikker bør vannkar være plassert i motsatt hjørne av der hestene får kraftfôr og evt Grovfôr.
Dette medfører at drikkekar som regel er på bakveggen og foring ved fremre vegg.
Bakveggen er som regel hel eller med vindu ut. Dersom det er en yttervegg som ikke er beregnet til hestespark, må den sikres med gummimatter, trefiberplater, mur eller plastplank opp til rundt 1,3 meter. Boksenes høyde kan tilpasses høyden på ponniene / hestene, men standard er rundt 2,3meter.
Sideveggene kan være hele eller ha deler eller hele overdelen bestående av gitter mot nabohest.
Hester er sosiale dyr, slik at det er en fordel at de kan snuse og kommunisere med hverandre.
Det kan være en fordel at man har en del av sideveggen med fyll der hesten får kraftfôr. Dette for å gi hesten ro under spising.
Har man hingster bør man vurdere å ha hele skillevegger avhengig av nabohest.
I spilt skal skilleveggen mellom spiltau ha tett underdel i en høyde som tilsvarer hestens mankehøyde x 0,9. I fremre del av spiltauet bør det dessuten være sprinkelvegg over.
Over boksveggen må man passe på at hester som evt hopper opp for å «leke/angripe» nabohesten ikke kan få hodet i klem. Dette gjelder spesielt om det er skråtak over boksene slik at det blir en vinkle mot yttervegg.
Boksen kan ha enten skyvedør eller slagdør. Dersom man har en privatstall eller en annen liten stall med få hester, kan man ha slagdører, men er det en stor stall der det er mange mennesker og hester som beveger seg i gangen er det en fordel med skyvedører.
Materialvalg til selve boksveggene
Boksvegger kan bygges av heltre, mur eller metall ramme med fyll.
Trevegg laget av laftet tømmer eller lignende er en solid løsning, som gir fjæring ved hestespark. Minussiden er at hester kan gnage på treverket og gi utfordrende vedlikehold.
Disse veggene er solide, så lenge de ikke er hulrom slik at hester kan sparke igjennom. Det kan kreve oppfriskning av murpuss eller maling.
Metallramme med en eller annen type fyll, er blitt en vanlig løsning for de fleste staller. Utforming på metallet, tykkelse på metallet, sveiseskjøter og overflatebehandling av metallet, spiller en rolle for holdbar og varighet.
I boksvegger som har metallramme, kan man sette inn plater, bord av tre, eller plast.
Plater av finertyper er billige og sikre, men kan kreve vedlikehold så ta med oppfriskning i vedlikehold og økonomi kostandene.
Bord av tre bør ha not og fjær og minimum 45mm tykke, for å være holdbare mot spark. Trefyll kan man få i en mengde tresorter. Hardtre holder bedre enn billigere mykere tresorter som for eksempel gran. På samme måte som for plater, så vil mykere treverk kreve vedlikehold og utskiftninger.
Fyll av plastplank er kanskje det fyllet med minst vedlikehold. De er laget av resirkulert plast og er gjennom malt, slik at om en hest lager en ripe så syntes det ikke på samme måte som om planken var malt kun utvendig. En annen fordel med plastplank er at de ikke råtner, slik at de tåler å stå i fuktig miljø over tid.
I sideveggene bruker man fyll som er helt tett, men mot stallgangen kan det være en fordel å ha spalter i fyllet slik at det blir bedre sirkulasjon av luft i boksen.
Metallet bør være galvanisert så det ikke ruster pga fukt.
Metallet kan være lakkert, men lakken vil flasse av slik at man må ta med oppfriskning i vedlikehold og økonomi kostandene.
Metallet bør være glatt med pussede sveisekjøter, slik at det ikke er skarpe kanter.
Armeringsjern er ikke å anbefale, da det både har ruheten i jernet som vil kunne skade tenner til hestene om de biter og beveger hodet på det, samt at det ruster.
Gitteret må i dag ha en minsteavstand mellom stolpene på 8 cm for store hester og ned mot 5 cm for mindre. Alternativt at det er mer enn 15-18 cm avstand.
Lys i stallen
Hester skal ikke stå oppstallet i rom uten dagslys. Hvor mye dagslys avhenger av hvor mye utetid hestene har. Dagslys er viktig for hestens velferd. Man kan med fordel ha vindusflater som minimum tilsvarer rundt 5% av gulvarealet.
Vinduer i stallboks er fint både for at hestene kan se ut og få impulser, men også fordi det påvirker hestenes brunst og hårvekst.
Vinduer kan være laget av tre, PVC/komposittmaterialer eller metall.
Trevinduer er enkle å skaffe, montere og har ingen kuldebro. Trevinduer krever derimot vedlikehold slik at det ikke blir råte og skader etter hester som evt gnager på vinduene.
PVC/kompositt har heller ingen kuldebro, råtner ikke, men trenger ikke noe vedlikehold utover vask.
Vinduer i metall kan gi kuldebro, men de fleste har to lag metall med gummi mellom som hindrer kuldebro. Metallvinduer kan pulver lakkeres i ønsket farge både inne og ute. Metallvinduer trenger heller ikke noe vedlikehold utover vask.
Selve glasset kan enten fås i herdet glass. Da trenger man ikke metallgitter foran vinduet i boksen, eller man kan sette inn vanlig glass, der man da må ha metallgitter foran vinduet. Metallgitter kan monters på selve vinduet eller i karmen.
Ved å ha gitteret på vinduet vil man kunne lukke opp vinduet slik at hestene kan stikke hodet ut.
Vinduer må være montert i høyde som gjør hestene ikke kan sparke i dem. Mao rundt 1,3 meter over flisnivå. Ved planlegging av bygget må man i tillegg ta høyde for at det inni stallen blir støpt gulv i tillegg til tykkelsen på flislaget. Dette for å unngå at store hester ikke kan stikke hodet ut av vinduene, da de blir for lave.
Det skal være tilgang på kunstig belysning i tillegg til dagslys.
Lyskilden skal plasseres slik at hestene ikke kan nå dem eller at lyset er til ubehag for hestene. Plasseringen av lyset bør være slik at det gir belysning også under hesten når den er i stallgangen. Dette fordi man ofte bruker stallgangen i forbindelse med veterinær, hovslager, rensing av høver, etc.
Plasseringen av lysarmaturene må ikke være slik at det er til vesentlig hinder for sirkulasjonen fra ventilasjonsanlegget.
Styrken på lyset bør være minimum 75 lux midt i rommet.
Fremtidsrettet
- Kravene til boksstørrelse kan endres, noe som kan medføre at man bør vurdere å bygge boksene større enn minimum i dag.
- Det kan komme krav om at det ikke vil være lov å ha hester oppstallet i spilt. Det er derfor lurt å bygge slik at man enkelt kan bygge om til bokser.
- I metallgitter kan det være en åpning til enkel foring gjennom gitteret. Vær obs på at slike åpninger er forbudt i noen andre land, slik at et forbud også kan komme i Norge.
Kostnadsdrivende
Hester sliter mye på materialene. Har man lite kapital til bygging, kan billige materialer være løsningen. Man må da derimot ha nok midler i driften til vedlikeholdsarbeid og utskiftninger av materiell. Har man bedre tilgang på kapital kan det å kjøpe noe som reduserer vedlikehold og utskiftninger være en god løsning å velge.
TIPS:
Bruker man organisk isolasjon så bidrar det til karbonfangst.
Vurder å legg vannbåren varme rør i stallgangen for tilleggsvarme til stallen i kalde dager. Man skal ikke legge vannrør i selve boksene da det vil tørke opp strøet og dermed skape støv. Dersom man legger vannrør ned i støpen, så husk på isolasjon under rørene og at de ikke går helt ut til der boksveggene skal monteres med bolter i støpen.
Dersom man bygger spilt, så prøv å unngå at stolper til bærende tak, ikke plasseres slik at de står i veien, om spilt på et senere tidspunkt skal bygges om til boks.
Ved planlegging av bredden på stallgangen, så husk å ta med tykkelse på boksveggene, skyvedør, bolter, mm. En frontvegg bygger fort 12-15 cm ut fra minstemålet på boksens liggeareal. Skal man i tillegg for eksempel ha dekkenhenger utenpå boksveggen, så blir det fort over 30 cm. Med bokser på begge sider blir det da over halvmeteren av gangen som blir borte om man ikke tar dette med i beregningen.
Når man skal fôre hestene så sparer man tid og utfordring om man kan åpne evt. fôrluke eller boksdøren med en hånd. På den måten kan man ha kraftfôr eller grovfôr i den andre hånden.
Om det er vindu i boksene slik at hestene kan stikke hodet, så vær obs på at hestene da kan gnage på yttervegg, vinduslister, mm.
Relevante lenker
Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) (TEK17) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2017-06-19-840
- (1) Driftsbygninger i landbruket og tilsvarende bygninger for husdyr utenom landbruket skal oppfylle kravene i
- a) kapittel 1 til 7
- b) § 8-1 og § 8-4 første ledd
- c) kapittel 9 til 11
- d) § 12-1 første ledd, § 12-4 første ledd, § 12-5, § 12-6 første til fjerde ledd, § 12-7 første ledd, § 12-13 første ledd og annet ledd bokstav a og d, § 12-14 første ledd og femte ledd bokstav b, § 12-15, § 12-16 første ledd, § 12-17 og § 12-18 første og annet ledd
- e) § 13-1 første ledd, § 13-6 første ledd første punktum og tredje ledd, § 13-7 og § 13-9 til § 13-16
- f) kapittel 14 med unntak av § 14-4
- g) kapittel 15 til 17.
Veileder til forskrift om velferd for hest
Mattilsynet – Oppstalling av hest