Tomten som hestesportanlegget skal bygges på må undersøkes nøye for mulige hindringer. Det dreier seg om hva tomten er regulert til, om den ligger slik til at det kreves en eller flere dispensasjoner, er det kulturminner, kulturlandskap, rødlistede og nasjonale arter, viktige biotoper, erosjonsrisiko, viktige jordbruksarealer eller andre hindringer som må avklares.
Plassering av anlegget i forhold til annen bebyggelse og ferdsel må ses i sammenheng.
Norge er et regulert land der hver minste centimeter jord har en definisjon på hva den kan brukes til. Det er også foretatt en rekke registeringer og undersøkelser av områder.
Området må i tillegg ses i sammenheng med omkringliggende bebyggelse og ferdselsårer både for biler og mennesker.
Et anlegg der det er oppstallet hest, kan ut fra størrelse gå inn under landbruk, større anlegg rettet mot sporten er mer et idrettsanlegg. Den kan også være noe midt imellom.
I kommunens arealplaner vil man se hva tomten er regulert til. Avhengig av hva som skal bygges må man finne ut om man må omregulere området eller kan unngå omregulering og kun klare seg med byggesøknad, evt. med en dispensasjon eller flere.
Må det en omregulering til kan man fremme et privat reguleringsforslag til kommunen. Eller man kan sende planforslag til kommunen. Da kan kommunen vurdere dette ved revidering av kommunedelplan (hvis området inngår i en delplan) eller når kommuneplanen revideres, som ofte skjer vært 4 år. Kostnadene for reguleringer varierer, men stort sett så blir det en betydelig kostnad om man skal regulere utenom den kommunale rullering.
På tomten kan det være områder som har registrert verdifulle naturtyper eller rødlistede arter. Det kan være nasjonale arter eller viktige miljøregistreringer i skog.
Tomten kan også inneholder kulturminner, verdifulle eller utvalgte kulturlandskap.
Er det slike forhold på tomten, er plasseringen av anleggets enkelte elementer viktig og man må evt. søke dispensasjon(er)
Ønsker man å bygge anlegget på et areal for landbruks-, natur- og frilufts formål samt reindrift (LNFR), så vil størrelsen på det man ønsker bygget, bestemme om man må omregulere tomten. Dette avklares med kommunen, men man kan lese om det i veileder H-2401 Garden som ressurs.
Kan man unngå omregulering, er det viktig hvor man plasserer de enkelte elementene i anlegget. Nedbygging av jorder er noe man generelt skal unngå og krever i så fall en dispensasjon fra jordloven. Det er derfor en god ting å plassere paddocker, utegang og eventuelt mindre inngripende ridebaner på jorder, da disse kan tas bort og området vil igjen kunne dyrkes.
Staller og andre bygg bør plasseres på områder av mindre verdi.
Plasseringen av de enkelte elementene må ses i sammenheng med erosjonsrisiko, flomarealer, jordressurs, mm
Alt om tomten kan man se på NIBIO sine gårdskart
Fylkeskommunen har ansvar for automatisk fredede kulturminner.
Kommunene har ansvar for kulturminner frem til nyere tid.
Riksantikvaren har et overordnet ansvar og kan vedta dispensasjon fra kulturminneloven.
Kulturminner som ligger i bakken fra før 1537 er automatisk fredet. Tilsvarende gjelder for samiske kulturminner som er mer enn 100 år.
Er det kulturminner på området må man sende inn en dispensasjonssøknad til fylkeskommunen / sametinget.
Er man usikker på om det finnes arkeologiske kulturminner, er det hjemlet i kulturminneloven at man skal gjøre undersøkelser.
En slik undersøkelse foregår som regel ved at det lages en rekke grøfter på rundt 2 meter. Disse vil så bli undersøkt av fagfolk. Gjøres det funn vil det bli en vurdering av verdien på funnene opp mot tiltaket, for eksempel et hestesportanlegg.
Kostnaden for utgravingen skal tiltakshaver selv dekke, om det ikke er særskilte grunner, eller at utgiftene blir urimelig tyngende for tiltakshaver.
Allergier overfor hester har i de senere årene økt og enkelte kan derfor oppleve reaksjoner hvis det er stor tetthet av hester i nærheten av boligbebyggelse. Andre utfordringer med stor hestetetthet i nærheten av bebyggelsen kan også være lukt og fluer.
Det finnes ingen avstandskrav mellom hestehold og boligbebyggelse, men noen undersøkelser i utlandet, viser at allergener kan spres flere hundre meter. For å forhindre konflikter på grunn av lukt, fluer og mulige allergier, bør man plassere paddocker og gjødsellager lengst vekk fra boliger og andre bygg som skoler, forsamlingslokaler og lignende.
Inn til anlegget må man ha kjørevei både for tunge lastebiler og privatbiler. Mengden trafikk som hestesportanlegget medfører, avhenger av størrelse og aktivitet. Det må gjøres en vurdering om dette vil medføre ulemper for annen trafikk, syklende eller gående, og i så fall må det tilpasses og eventuelt vurderes alternative løsninger.
Hester i aktivitet vil ikke bare bevege seg på ridebaner, men både på tur og til skritting i området før og etter aktivitet på ridebanene. For å unngå konflikter rundt møter mellom hest og andre kjørende, syklende eller gående, bør man se på muligheter for egne ridestier. Disse ridestienes plassering må på samme måte som resten av anlegget undersøkes for mulige hindringer som er registrert på grunnen.
Fremtidsrettet
- Klimaendringer kan endre faren for erosjon og flom, og behov for dyrkbar mark. Slike vurderinger bør man se på før plassering av de enkelte elementene fastsettes.
- Det kan komme krav med tanke på spredning av allergener, det kan derfor være smart å se nøye på plassering av spesielt kompostbinge og paddocker.
Kostnadsdrivende
- Arkeologiske undersøkelser vil kunne gi ekstrakostnader til byggeprosjektet.
- Plassering av bygg der man får mer grunnarbeider for å imøtekomme krav eller mulige krav, vil gi ekstra kostander.
TIPS:
Ha en god dialog tidlig i prosessen med naboer og andre berørte parter, slik at man sammen finner gode løsninger.
Plassering av de enkelte elementene må plasseres ut fra alle hensyn, også logistikken og hvordan anlegget blir ved daglig drift. Dårlige plasseringer vil kunne gi store merkostnader og et uforholdsmessig tungvint drevet anlegg.
Relevante lenker
Lov om kulturminner (kulturminneloven)
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven)