Et hestesportanlegg omfatter som regel flere bygg og rom. Alt fra stall, salrom, vaskespilt, lager for høy, til toalett, dusj og ridehall. Alle rom skal ha et klima som er best mulig for dyr og mennesker å oppholde seg i og dermed unngå at de blir syke.
Klima i rommene skal heller ikke gi skader på selve bygget i form av råte i treverk, fryste vannrør, osv. Klima skal heller ikke gi mugg i høy eller mugg på saler og annet ride- eller kjøreutstyr.
Klima omfatter lufttemperatur, lufthastighet, relativ luftfuktighet, strålingstemperatur og temperatur på flatene rundt hestene. De øvrige klimafaktorer knytter seg til luftens renhet, dvs. innholdet av gasser, støv og mikroorganismer.
Ved prosjektering av et hestesportanlegg kan det være smart å sette opp en tabell med alle rom og de behovene som finnes for de enkelte rommene. På den måten vil man kunne planlegge ventilasjon og klimatiltak på en helhetlig og god måte.
I rommene hestene er oppstallet, bør målet være at hestene får tilsvarende så god luft som utendørs. Når hestene står oppstallet innendørs vil det bli støv fra underlaget, hestenes avføring vil avgi gasser, det kan komme muggsporer og andre mikroorganismer fra bygget og driften. Temperatur, fukt, trekk og støy er andre punkter som hestene vil bli berørt av i en stall.
Med i beregningen må man ha med at materialene som stallen er laget av har ett varmetap, i tillegg til at hestene selv gir varme. Isolering av vegger og tak, tilleggsvarme, ventilasjon og den daglige drift, må derfor balanseres slik at man får et godt klima.
Tilleggsvarme bør ikke bidra til økt lufthastighet.
Den relative luftfuktigheten bør holdes under 80% for å hindre kondens og at den ikke er plagsom for hestene. Det er bedre å senke temperaturen i stallen, enn å ha høy temperatur med høy luftfuktighet.
Temperaturen i en stall kan godt ligge ett sted mellom 8-10 grader vinterstid i hodehøyde for mennesker. Da vil det være noen få plussgrader nederst innerst i krokene. Det vil medføre at vann og flis i boksene ikke fryser. Man kan tilføre varme eller man kan kle på hestene fremfor å skru ned ventilasjonen. Å redusere luftskifte i stallen bør unngås fordi det kan medføre mer støv, gasser og for høy luftfuktighet. Dekkenbruk må tilpasses så hesten ikke blir for varm eller for kald.
Giftige gasser bør holdes på lavest mulig nivå, da de kan bidra til blant annet å skade luftveiene til hestene. Følgende anbefalinger gis:
C02 (karbondioksid) < 2000 ppm. Maksimumsnivå 3000 ppm.
NH3 (ammoniakk) < 10. Inntil 20 ppm lokalt ved gjødselplass.
H2S (hydrogensulfid) = 0 ppm, men inntil 5 ppm under utgjødsling. H2S skal ikke finnes i målbare konsentrasjoner under normale forhold.
Store mengder støv i luften kan irritere luftveiene til hestene og redusere deres prestasjonsevne. Støvpartikler kan i tillegg ha mikroorganismer og der pollen og muggsporer kan være allergifremkallende.
I rommet bør det ikke være mer en 4 mg/m3 luft.
Hester er vare for støy og skal derfor ikke ha vedvarende støy over 65 dBA. Ventilasjonsvifter er ofte det som bråker mest i en stall. Her er det viktig å tenke på hvor vifta plasseres i forhold til hestene, og at størrelsen på vifta ikke gir vedvarende støy over anbefalingen.
På samme måte som i en stall, ønsker man et klima i ridehallen som er så nært som mulig opp luften ute.
En ridehall vil derimot i perioder få svevestøv og i tillegg da når banen vannes kan det bli høy luftfuktighet.
Hallen kan være isolert eller uisolert, men for hestene spiller temperaturen mindre rolle. Det er derimot mer behagelig for utøveren at det er en lunhet i hallen.
Det bør i ridehaller være et godt og stort nok tilpasset ventilasjonsanlegg, som får senket luftfuktigheten og bidrar til at svevestøv transporteres ut.
Tilleggsvarme av et så stort rom kan bli energikrevende, slik at en god isolering av hallen på sikt blir en bedre løsning.
Oppvarming av gulv i tribuner og tilstøtende rom er derimot et gode for publikum og andre tilskuere.
Se egne avsnitt om disse rommene
Toaletter, kontorer, møterom osv. følge normale normer for klima
TIPS: Når bygget settes i drift bør man ha målinger og testperioder over tid, slik at man kan følge opp entreprenør og leverandør med tanke på at anleggene gir ønsket effekt.
Ved bruk av gummimatter i boksene for å redusere strø forbruk og redusere overflatetemperaturtap fra hest til gulv, så må man passe på at det ikke blir liggende urin under mattene som kontinuerlig vil avgi gasser.
Strø i boksene må ha en anelse fuktighet for å hindre svevestøv.
Tørking av våte dekken o.a. bør ikke skje i stallrommet da det bidrar til fukt.
Støv kommer fra grovfôr, kraftfôr, børsting av hest, dekken, møkking av boksene, kosting av stallgulvet, andre dyr som fugler i stallen m.m. Tiltak kan være å koste gulv og møkke boksene kun når hestene er ute. Fugler må man hindre at kommer inn i stallen.
Det bør være egne oppsalingsplasser/vaskespilt i siderom til stallen, slik at støv og fukt ikke blander seg med luften i stallen.
Fremtidsrettet
- Klimaendringer kan gi behov for økt kapasitet på ventilasjonsanlegget og eventuelt økt behov for tilleggsvarme.
- Økt søkelys på sammenheng mellom stallens klima og hestens prestasjonsevne, gir økte krav til godt klimaanlegg
Kostnadsdrivende
Komplette klimaanlegg koster mer enn enklere løsninger, men for hestenes velferd og prestasjoner, så er dette et område man ikke bør kutte ned på.