God belysning av ridebaner er viktig for å kunne utøve aktivitet med hest under sikre forhold.
All aktivitet med hest som ikke foregår i dagslys på en ridebane, bør ha et minimum av kunstig belysning. Bruken av anlegget bestemmer hvor mye lys som trengs.
En hobbyridebane kan ha belysning på 50 lux på rideflaten, men man bør ha minimum 200 lux for å ivareta sikkerheten om man hopper hinder.
Det finnes ulike typer belysning, men i dag bruker de fleste LED-lamper til belysning av ridebaner. LED-lampene bør ha en fargetemperatur som er mest mulig lik dagslys (rundt 5000K).
Belysning av ridebane må prosjekteres etter gjeldene normer og sikkerhet i forhold til klimaet de monteres i. I en ridehall vil det være en del fukt, den vaskes ned med høytrykkspyler og det vil ofte være støv i luften.
All belysning av ridebaner bør ha en sikkerhetsbelysning. Dersom lyset slukker på en arena, mens en hest er i et sprang, kan det få alvorlige følger. Det bør derfor være et sikkerhetslys som slår til med en gang og lyser i minst 30 sekunder.
Hovedtavle til anlegget og anlegget for øvrig må ha nok kapasitet og tilpasses regelverket for elektriske installasjoner.
En ridebane ute bør ha en jevn og like sterkt belyst overflate, på hele banen.
Antall lyspunkter avhenger av størrelse på banen og hvor sterke lampene er. Det er derimot en fordel med flere og heller litt svakere lamper, slik at man unngår for mye skygge fra hesten selv. Dette fordi hesten kan reagere på sterke skyggefelt.
En bane på 20*40 kan for eksempel ha 2 master på hver langside/hjørne, med 4 lamper til sammen. En bane på 20*60 kan gjerne ha 6 master. Tre på begge langsider, med 6-12 lamper til sammen.
Lampene bør være vinklet slik at det blir minst mulig strølys til omgivelsene. Belysningen kan derimot med fordel dekke noen meter på utsiden av banen slik at ekvipasjer på banen kan se når andre nærmer seg. Dette som en sikkerhet for ekvipasjene på banen.
Ute bør det være en timer som skrur av lyset etter bruk, eller ved et angitt klokkeslett, slik at belysningen ikke blir stående på hele natten, om man glemmer å skru den av.
Det bør være mulig å regulere styrken på belysningen slik at den kan tilpasses ulike behov. Det er viktigere med god belysning på en konkurransedag enn ved en rolig treningsøkt. Belysningen bør derfor deles opp i sløyfer, slik at man kan velge å skru på alt av lys, eller kun noen få lamper.
Inne bør man aller helst ha mellom 200 til 400 lux over hele banen for å ivareta sikkerheten og imøtekomme kravene til belysning ved fotografering og filming.
Antall lamper er avhengig av styrken og spredningsvinkelen på lampene. Flere lyspunkter med svakere styrke og god spredning gir mindre skygge fra hestene.
Vinduer i vegger og tak vil kunne redusere bruken av kunstig lys, slik at dette må med i planleggingen av helheten ved nye anlegg.
For å spare strøm kan man koble på bevegelsessensor som gjør at lys skrus av for eksempel etter 10 minutter uten bevegelse, eller at lyset dempes etter 5 minutter, og deretter skrus av etter 10 minutter. Dette vil gi et forvarsel om man har stoppet for eksempel for å prate med noen på tribunen, og samtidig unngår man at hallen går helt i sort om man blir stående for lenge.
Montering av lamper bør være minimum 5 meter fra toppen av rideflaten. Dette fordi en longeringspisk ved utøvelse av for eksempel voltige, kan nå opp til den høyden. Lampenes plassering bør også være slik at man kan komme inn med lastebil for å tømme sand uten at lasteplanet slår opp i lamper som henger for lavt. Bruker man vaier til oppheng, bør man se dette i sammenheng med evt dryppvanning av ridebanen fra taket, slik at man kan kombinere opphengsmetoden.
Fremtidsrettet
- Media blir stadig mer omfattende i form av at man for eksempel sender med direkte overføring også fra mindre stevner. Dette krever god belysning. Man bør ha rundt 400 lux om man skal imøtekomme kravene til belysning ved fotografering og filming.
- Vinduer i vegger eller tak vil gi reduserte driftskostnader og behov for strøm.
Kostnadsdrivende
- Det finnes lamper i alle prisklasser. Ofte er det på lang sikt bedre å kjøpe noen dyrere med garanti, fremfor å kjøpe billigere som må skiftes etter kort tid. Kostandene ved å skifte lamper i taket på en ridehall blir fort dyrt, da det krever lift og som regel elektriker.
- Strømbruket varierer på de enkelte lampene. Lavt strømforbruk vil være en fordel for driftsbudsjettet, selv om lampene skulle bli dyrere.
- Vinduer i stallens vegger eller tak vil øke byggekostnadene, men redusere driftskostnadene.
TIPS:
Vær obs på plassering og vinkling av sterke led lamper. De kan blende både naboer, trafikk og andre rundt banene.
Belysning av banen som skaper skygger av hesten selv, kan i noen tilfeller bidra til å skremme hesten.