Dersom hestesportsanlegget planlegger å regelmessig ha stevner, konkurranser, kurs, clinicker, bedrive avl osv. så vil gjestebokser kunne tiltrekke seg deltakere og være en inntektskilde.
Det er mange muligheter for hvordan gjesteboksene kan bygges. Det kan være gjestebokser i eget bygg tilknyttet anlegget, bokser langs for eksempel en ridehall eller annen driftsbygning eller bygd som et frittstående bygg.
Gjestebokser kan også leies inn ved behov, men det er kostbart både å leie og å drifte i lengden.
Størrelsene på boksene skal følge kravet til Mattilsynet om at hester som blir oppstallet i en boks over natten skal kunne legge seg flatt ned. Fordi man ikke kjenner størrelsene på de ulike hestene som har behov for en gjesteboks, bør man beregne størrelsen etter de største hestene. (Se Mattilsynet oppstalling av hest).
Boksene må ha tett tak og sidevegger som kan bestå av halvvegg med gitter over, og front med gitter og dør.
Materialvalg i veggen kan med fordel ha en glatt overflate og være av solid materiale. På den måten vil man redusere gnaging fra hestene og det vil gjør renhold enklere.
Underlaget kan med fordel være støpt med sluk utenfor boksene, men kan også være laget av pakket subus om det er en utendørs gjestestall.
Gjesteboksene kan med fordel ha belysning. Belysningen må monteres slik at hestene ikke kan treffe dem om en hest skulle hopp opp i boksen, eller rekke den ved å gnage på lysarmaturen.
Krybbe og vannkar er noe man med fordel kan droppe i gjestebokser. Grunnen til dette er at boksen må vaskes og desinfiseres etter bruk pga smittefare og dopingmuligheter. Krybber og vannkar vanskeligjør dette. Man bør istedenfor ha løse bøtter til kraftfor og vann.
Det må være tilgang på strø til boksene, samt redskap for utmøkking og sted for tømming av hestemøkk.
Er gjesteboksene plassert i et lukket bygg, må man ha ventilasjonsanlegg. Det enkleste er å ha en vifte som blåser ut luften og skaper da undertrykk slik at frisk luft suges inn, gjennom ventiler som bør plasseres i forbindelse med hver enkelt gjesteboks.
Luft fra gjesteboksene må ikke kunne føres til andre fast oppstallede hester, slik at man kan spre evt smitte fra tilreisende hester.
Det bør være ett takutspring utenfor boksdørene til utebokser. Dette vil gi hestene noe ly og det blir enklere for eier å forberede seg til aktivitet med hesten.
Plassering av utebokser er viktig, slik at man sørger for at det ikke kommer overvann inn i boksene.
Vannpost med frostfritt vann og sluk ved gjesteboksene er en fordel, slik at eierne slipper å bære vann over lange avstander.
Fremtidsrettet
- Om man i fremtiden endrer driften til å arrangere flere og større stevner, så er det dumt om dette blir hindret av mangel på plass til flere gjestestaller. Om mulig sette derfor av plass til dette. Har man ikke plass til eget bygg, så beregn ekstra plass inntil ridehall, driftsbygning, garasje, etc.
- Bygg boksene store nok, slik at de kan imøtekomme evt nye krav om boksstørrelser fra Mattilsynet.
Kostnadsdrivende
Et frittstående bygg med støpt såle, vann, sluk og strøm, kan gi økte kostnader ved selve byggingen ut fra grunnforhold, utfordringer med grøft til vann/strøm, drenering, o.a.
TIPS: Det er mange firmaer som selger ferdige gjestestaller som byggesett. I mange tilfeller kan det være en vel så billig og fin løsning som å bygge egne løsninger i forbindelse med hestesportsanlegget.
Bygger man et sted for mye gjestebesøk, kan det være en fordel å lage et vaskespilt i forbindelse med gjesteboksene. Dette fordi man ikke ønsker besøkende hester som kan dra med seg evt smitte, inn i oppstallede hesters området.
Les mer
- Mattilsynets samleside for regelverk rundt hestehold
- Norges Rytterforbunds reglement KR I, §115 Sikkerhet, 2a