Norge er et langstrakt land der man innenfor hestesporten, benytter forskjellige ord om samme ting i flere sammenhenger, og man legger noen ganger forskjellig meninger bak ordene.
Det er også mange faguttrykk innenfor hestehold som gjør at denne definisjonsoversikten, klargjør hva som menes når ord og utrykk blir brukt i veilederen.
Som et grunnlag vil man bruke definisjoner fra forskrift om Velferd for hest og retningslinjene til forskriften. Det legges også ved Norges Rytterforbund sin anleggsstrategi som definerer type anlegg, samt noen oppklarende forklaring til ordbruk.
Anlegg med stall, ridebane og ridehus. Konkurransefasiliteter til D-stevne-nivå der inne- og utebaner tilfredsstiller minimumskravene til konkurransearenaer.
Spillemiddelfinansierte klubbeide/private anlegg med 30 års leieavtale
Basert på frivillighet, drevet av rideklubb/privat eier med NRYF-godkjent leieavtale med rideklubb
Fortrinnsvis klubber med status «SATSNINGSKLUBB»
Alle dyr av hestefamilien.
Personen som til enhver tid er ansvarlig for hestens fôring og stell. Med hestehold menes i forskriften driftsenhet, stall eller utedrift som drives som en enhet. Flere anlegg/staller på en driftsenhet kan regnes som ett hestehold. To eller flere staller på forskjellige steder kan også registreres som ett hestehold. Hester i en og samme stall kan imidlertid ikke regnes å tilhøre ulike hestehold, unntatt i tilfeller med to næringsmessig atskilte enheter, f. eks. to travtrenere i felles stall.
Se også registreringspliktig hesteholder.
Virksomhet som driver med utleie/utlån av hest, rideundervisning, turriding osv.
Virksomhet som tar imot hest for oppstalling der pensjonatet har ansvar for daglig stell av hesten. Virksomheten har det fulle daglige ansvar for hestenes tilsyn og stell. Dersom hesteeierne selv eller gjennom andre regelmessig utfører hele eller deler av stellet eller mosjonerer/trener hestene, regnes virksomheten ikke som hestepensjonat.
Anlegg med stall, utebaner og to ridehus. Konkurransefasiliteter til L-/E-stevne-nivå. Inne- og utebaner som tilfredsstiller minimumskravene til konkurransearenaer.
Finansiert gjennom spillemidler, kommuner/fylkeskommuner, næringsliv, initiert av klubb.
Mer «profesjonelle» anlegg med ansatte
Regional kompetansebase /rideskole /samarbeid med videregående skoler/toppidrettslinje, SFO, aktivitet innen flere grener
Fortrinnsvis klubber med status «VEIVISERKLUBB»
Lufttemperatur, lufthastighet, luftfuktighet, strålingstemperatur og luftkvalitet.
Dressur-/sprangbaner, kjørebaner, feltrittbaner, distanse- og turridning, Islandshest oval- /rakbane
Et inngjerdet utendørs areal som tilfredsstiller krav til fri bevegelse, men som ikke er beite.
Det er rimelig å se på hvor mange hester som disponeres av driftsenheten og hvor mange hester som står i stallen. Hvis antallet overstiger 10, er hesteholdet å se på som registreringspliktig selv om det kan være 10 forskjellige hesteholdere som har ansvaret for hestene.
Bås hvor hest oppstalles oppbundet.
Virksomhet som tar imot hest til oppstalling og trening. Virksomhet som kun trener egne hester, omfattes ikke.
Driftsform der hestenes aktivitets- og/eller fôringsområde er ute hele døgnet.
Hestepensjonat, hestesenter og treningsstall omtaler ”virksomheter”. I dette ligger at driften har et visst omfang. Det kan være ganger der man har kombinasjonsanlegg.