Grovfôr krever stor lagerplass. Høy må lagres inne, men plastinnpakket grovfôr kan lagres ute.
Felles for alle typene er at det må lagres hygienisk og da spesielt slik at det ikke kan komme vann og fukt i høyet. Dette vil gi grobunn for mugg. Tørt høy som lagres innendørs, må heller ikke ha fuktighet, når det tas inn fra jordene, slik at det kan gå varmegang og dermed mulig selvantennelse.
Hester skal ha tilgang på nok grôvfor av god hygienisk kvalitet. Mengden avhenger av tørrstoffet i grovfôret. Hvor stort lager man trenger er avhengig av type leveranse og hvordan grovfôret er pakket inn.
Grovfôr til hest kan være pakket inn som små tørre firkantballer, plastinnpakket rundball eller plastinnpakket firkantball.
Hva man benytter er hovedsakelig styrt av tilgang, kostnad og valg av driftsmetode.
En høyball veier vanligvis mellom 15 -25 kg og kan være praktisk å fôre med dersom de er lagret nærheten av stallen. Ulempen er at det er arbeidskrevende å produsere småballer og både frakt og mottak kan være tungvint.
Tørkede høyballer må lagres tørt.Tradisjonelt er det å ha høy lagret på et høyloft med god utluftning en velprøvd og god løsning. Ved å lagre store mengder høy i lukket rom så vil man kunne oppleve fukt og man kan ved høy rett fra åkeren oppleve varmegang.
Rom for lagring av tørt grovfôr bør derfor ha god ventilasjon, lav temperatur, god brannsikring med evt brannskille og meldere, samt plass til paller for lagring, dersom det er støpt gulv i rommet. Grovfôret bør ikke lagres rett på betonggulv da fukt vil trenge inn i grovfôret.
Er grovfôret lagret i andre etasje kan det være en fordel om det er en luke til nedslipp av grovfôr til første etasje. Denne luken bør ende i et fôrrom eller annet lukket rom utenom stallen, slik at hester som er oppstallet ikke får støv i luften.
Ved lagring av grovfôr i andre etasje, bør det lages enkle løsninger for å få grovfôret opp i andre etasje. Det kan være en låvebro der man kan kjøre helt inn eller transportbånd.
Størrelsene på ballene varierer, men man kan regnes ca. 6 baller med grovfôr pr kubikk. Det tilsvarer ca. 100 kg grovfôr som man enkelt kan si holder til 10 gjennomsnittlige hester en dag. Et lager til 10 hester for en måned, krever da rundt 30 kubikk lagringsplass. Det er som regel alltid litt svinn, vektforskjeller på ballene og hvor hardt de er pakket, så man må beregne litt ekstra plass.
Plastinnpakket grovfôr er enkelt å produsere, men gir ofte noen utfordringer ved håndtering og fôring. Ballen veier ofte flere hundre kilo, og man må ha traktor med klype eller spyd for å flytte dem.
En annen utfordring med plastinnpakket grovfôr, er at man ikke ser kvaliteten før man åpner plasten. Det kan derfor være for mye fukt i grovfôret, slik at grovfôret har fryst eller blitt muggent. Det kan ha kommet små dyr inn i ballen, noe som gjør at hele ballen er ubrukelig. Grovfôret kan også ha blitt pakket for tørt, slik at det har kommet tørrmugg.
En stor fordel er at de kan lagres ute og er som regel billigere enn tørt grovfôr. Litt fukt i grovfôret er heller ikke så dumt for hester som reagerer på støv.
Ved fôring med plastinnpakket grovfôr er det viktig at man følger nøye med på baller som settes ute i høyhekk, til fri tilgang.
Dersom man fôrer hestene manuelt, så vil driften bli enklere om man har tak over ballen når man skal legge grovfôret over i for eksempel trillebår.
Denne plassen kan godt være stor nok til to baller, slik at driften blir enklere dersom man trenger litt mer enn en ball.
Plassen kan være et eget skur ute eller rom i stallen med stor nok port til å komme inn med ballen. Bruker man skur så vil det også gi skygge for solvarmen i tillegg til le for regn og snø.
Tar man ballen inn bør rommet være kaldt og med god utluftning, da baller som åpnes fort blir dårlige i varmen.
TIPS:
Når man beregner plass til grovfôr bør man beregne litt ekstra plass, da det kan bli behov for lagring av spesialgrovfôr eller halm til spising.
Fremtidsrettet
Klimaendringer og økte strømpriser kan føre til mindre produksjon av tørt grovfôr i små baller, og det kan være lurt å planlegge for lagring av grovfôr utendørs.
Kostnadsdrivende
- Hvis det skal lagres høy for et helt år til mange hester kreves det stor lagerkapasitet. I slike tilfeller må man vurdere kostandene opp mot flere leveranser i året.
- Grovfôrlager i 2. etasje er fordyrende dersom man ellers kan bygge stall kun i én etasje.
- Fordelene med kun én etasje er reduserte brannkrav og lavere byggekostnader, og i en del tilfeller mindre arbeidskrevende fôrhåndtering.