De fleste aktiviteter med hest krever litt utstyr til trening og konkurranser.
Sprangridning krever hinder, dressur kan ha behov for dressur rail, western kan ha behov for alt fra kjegler og porter til kunstig ku. Kjøring trenger kjegler og lagerplass til vogner. Voltige kan trenge hestetønne og matter. Mounted games trenger alt fra bøtter, flagg og tau. Driver man med løshopping, kan det trenges både tau og hinder.
Hvor mye utstyr man trenger er derfor avhenger av type gren og aktivitetsnivå på stedet.
Nesten all aktivitetsform med hest krever utstyr til aktiviteten. Det er også forskjell på utstyr som brukes til trening og til konkurranser.
Alt utstyr bør lagres under tak, da mye er av treverk og blir på sikt ødelagt av regn og snø.
Hinderutstyr til stevner krever mye plass. Til trening kan man klare seg med mindre, men skal hesteanlegget både ha trening og stevner, så bør man beregne god plass og et praktisk gjennomtenkt lagringssystem.
Ved trening kan det være behov for kun et par bommer og noen hinderstøtter. Det er praktisk at slikt materiell er lett tilgjengelig.
Løsninger for lagring av bommer og hinderstøtter til trening kan i en ridehall bestå av luker eller porter i vantet, men det kan også lagres oppå vantet mot en vegg i ridehallen. I slike tilfeller er det viktig at lagringen ikke stikker utenfor vantet og at det ikke kan falle ned og skremme hestene.
Ute kan man ha hinderskur inntil ridebanen slik at man enkelt kan få tak i det man trenger. Avstanden til banen mellom et hinderskur og gjerde, bør allikevel være noen meter, slik at en rytter som skulle bli kastet av, ikke lander i skuret.
En sprangbane ved en konkurranse, krever hinder av forskjellig type og vanskelighetsgrad. For å få til dette må man ha innfangere, stolper, planker, bommer, grinder, mur, mm, i tillegg til nummerering start og mål markering, flagg, osv.
Et stevne krever at det skal være hinder til oppvarmingsbanen der det minimum skal være en rekk og ett lengdesprang. Disse skal flagges slik at de kun kan hoppes en vei. For å få til det trenger man ved å bruke tre hindre (kryss, rekk og oxer) 8 støtter og inntil 12 bommer, 3 røde flagg, 3 hvite flagg, 16 opphengskopper og 2 sikkerhetsoppheng.
På selve sprangbanen kan det trengs inntil 15 hindre avhengig av størrelse på banen. Normalt pleier man å sette opp banen med annenhver rekk og lengdehinder. For eksempel 8 rekk og 7 oxere.
Da trengs det 44 støtter eller inntil 15 innfangersett og 14 enkle støtter til bakbommen på oxerne
I tillegg trengs det inntil 67 bommer. Men i de høyere klassene kan man sette inn fyll, planker, mur, etc. slik at man kan redusere antall bommer noe. Det trengs i tillegg 52 kopper og 14 sikkerhetsoppheng, samt 22 røde flagg og 22 hvite flagg.
Det trengs også start og mål kjegler med evt. tekst start og mål. Dersom det er to fase så trengs det to sett av hver. Disse skal også ha flagg
Til sammen blir det mye materiell som i tillegg er tungt å bære. Det kan derfor lønne seg å ha plass til en hinderhengere der bommer og utstyr kan lagres, for så å kjøres ut på ridebanen når det skal brukes.
Ute vil det være praktisk med et skur til utstyret og gjerne adskilt fra treningsmateriellet. Dette skuret kan være uisolert og enkelt konstruert.
I en ridehall kan utstyret være lagret utenfor ridebanevantet, evt som et eget rom, slik at lagringen av materiellet blir bedre, med hensyn til støv og fukt.
Dressurstevne krever en markering av banen. I en ridehall som har samme mål som dressurkonkurransen (20*40 eller 20*60), vil man ikke ha behov for dressurrail. Er hallen større, må man ha dressur rail.
En utebane vil ha samme krav om rail, dersom banen er større enn dressurkonkurransen (20*40 eller 20*60)
En komplett rail til 20*60meter består av planker og klosser til støtter. I tillegg er det kjegler til markeringer og gjerne en kasse med tau, ved bruk ved montering så alle vinkler blir riktige.
En tralle til alt utstyret kan være en fordel for å lette oppsett og opprydding. Alternativt må man ha hylle eller annen lagrings plass.
Det fins mange grener innen westernridning, som for eksempel Trail, der man trenger 6-10 ulike hindre, slik som grind, ball, hinder, mm. Det kan være cutting der man trenger en kunstig ku på løpebane, barrelrace som krever tønner, mm
Voltige trening foregår både på hest og tønne. I tillegg trenger man gummimatter, balanseball, stor ball, o.a.
Ved voltige stevner skal man lage en avmerket sirkel for eksempel ved bruk av dressur railer. I tillegg trengs det dommer plasser som bord, stoler, paller som kan bygge bordene noe opp fra bakken.
Ved kjøreaktivitet er det behov for kjegler og lagerplass til vogner. Det kan ved trening av maraton være behov for flyttbare hinder som kan lagres i nærheten av anlegget.
Til denne grenen trenger man tønner, bøtter, slalåmpinner, kjegler, flagg, tau, ringer, baller m.m.
Kostnadsdrivende
Lagerrom inne i en ridehall vil kunne gjøre at hallen blir noen meter lengre eller bredere enn man egentlig har tenkt seg. Alternativet er å ha lagerskur på utsiden.
TIPS:
Ved prosjektering av nye anlegg bør man ta høyde for at topplaget i ridehallen vil bygge opp fra grunnplanet. Dette kan medføre at det blir en kant mellom lageret og banen. Grunnen i lageret må planlegges slik at det blir like høyt som topplaget i ridebanen.
Lageret kan med fordel lages slik at man også får satt fra seg vedlikeholdsredskaper og evt. maskin i samme rom.