Ved drift av et hestesportanlegg blir det mye søppel, der det meste allikevel er sorterbart og med god gjenvinnings muligheter.
Det blir mye plast, papp, hestesko og annet fra både kafeteria, toaletter, mm
Anlegget bør ha et godt system for sortering og resirkulering.
Det er mange elementer av søppel som blir til ved den daglige driften av et hestesportanlegg. Det være seg søppel fra selve driften, de ansatte, brukerne, besøkene og hestene selv.
Anlegget bør derfor ha et godt system for sortering, lagring og levering til resirkulering.
Selve lagringen kan foregå ved at man deler det opp, slik at man har søppel forskjellig steder, men det kan også være en god løsning å ha et eget søppelrom. All lagring av søppel, må vurderes opp mot mulig brannfare og evt spredning av en evt brann.
Det vil være flere metoder og systemer for levering av søppel. Noe av søppelet hentes i forbindelse med kommunenes ordninger, men det kan også være returordninger som for eksempel på rundballeplast, paller, metall, etc.
Ut over det må man enten leie inn konteinere ved behov, eller som en fast løsning. På mindre steder kan man benytte ansatte/dugnadsinnsats ved å kjøre til søppelmottak.
I forbindelse med toaletter, kjøkken, kontorer, serveringssteder, o.l., så trenger man sorteringssystem som ellers i husholdningen. Volumet på søppelmottaket må derimot økes i forhold til hva som skal bygges av kafeteriaer, antall toaletter, osv.
I forbindelse med selve stallen og driften, er det behov for søppeldunker til plast, papir og restavfall.
Plast kommer for eksempel fra innpakning av flis, kraftfôrsekker, gulerøtter, plastdunker til tilleggsprodukter til hestene, etc.
Papir kommer fra sekker med kraftfôr, emballasje, mm
Det må også være et sted for restavfall, men erfaring er at det ikke er så mye, selv på større staller.
Hovslagere legger gjerne igjen hestesko og metallsømmer som bør ha egen plass i nærheten av hovslagerplassen. En dunk med hestesko veier mye, så man må tenke nøye over plasseringen slik at den evt kan hentes med traktor.
Veterinærer kan bruke sprøyter og annet medisinsk utstyr, som bør ha egen søppel beholder med lokk. Den kan også benyttes til rester av annet medisinsk utstyr som ansatte eller brukere benytter til behandling av hest.
Plast til innpakning av grovfôr, kan som regel leveres i forbindelse med egen returordning i landbruket. Plasten tar en god del plass å lagre, slik at det kan være en god innvestering å installere en komprimator for rundballeplast som gjør volumet mindre. I noen tilfeller blir disse ballene hentet på stedet.
Rundt innpakket grovfôr er det trådnetting, og rundt tørkede små høyballer er det to tau. Det er som regel laget av plast og kan derfor leveres i plastinnsamling.
Skal hestesportsenteret ha egen traktor og andre maskinelle redskaper, så må det være en ordning for oppbevaring og kast av olje, smøring, bensinkanner og andre midler. Et verksted vil også skape søppel som brukte spraybokser, batterier, lamper, mm
Brukere av anlegget vil i tillegg spørre etter steder å kaste gammelt og ødelagt utstyr, som for eksempel brukte dekken, grimer, belegg, bandasjer, håndklær, mm
Ute vil det ofte kunne bli ødelagte gjerdestolper eller strømtråd som må ha et sted til kast.
Mye av kraftfôr, flis og høy blir levert på paller. Disse er det ikke alltid retur på, slik at det kan bli store hauger med paller som ikke kan brukes til annet en kast.
TIPS:
En magnet på et kosteskaft er til fin hjelp for å gå over gulvet og kanter etter at en hest er skodd, slik at man får plukket opp alle sømmer som en annen hest kan tråkke på.
Blir det mengder av hestesko kan dette i noen tilfeller selges som metall