Et komplett hestesportanlegg er søknadspliktig og i en del tilfeller kan det være behov for å søke om dispensasjoner.
Et hestesportanlegg kan ikke bygges før tiltaket er søkt om og alle tillatelser er på plass.
For å få avklart forutsetningene og rammen for tiltakets saksbehandling, er det ofte smart å be kommunen om en forhåndskonferanse. I et slikt møte vil man kunne avdekke rammeforutsetninger, krav knyttet til arealplaner, infrastruktur, aktuelle lover, forskrifter retningslinjer, krav til plassering, dokumenter, mm
Når hestesportsenteret skal byggesøkes, er det en fordel å søke i to omganger. Istedenfor i en omgang. Ved en full byggesøknad i en omgang, vil man risikere å få avslag pga en enkel liten detalj. Da må man søke om alt på nytt eller man finner ut at hele prosjektet stopper.
Ved å søke i to omganger, søker man om en rammetillatelse. Da vil man kunne få godkjent den ytre rammen på anlegget. Fordelen med dette er at man da kan jobbe videre med planene, vel viten om at man får tillatelse til å bygge. Blir det endringer i løpet av den videre planleggingen som endrer på hva man har fått rammetillatelse til, må man sende inn en endringssøknad.
I reguleringsplanene, kommuneplaner, lover, forskrifter, etc., kan det ut fra planene og plasseringen av hestesportanlegget være behov for å søke dispensasjoner. Dette kan for eksempel være avstand til bekker og elver, avstander til naboene, parkeringsbehov, bygging på dyrbar mark, osv.
Skal man søke om dispensasjoner, må man ha gode grunner og argumenter.
Søknad behandles av kommunene, men fylkeskommunen kan komme med innvendinger.
Når alle tillatelser er godkjent og evt tippemidler er innvilget, er man klar til bygging. Da må man sende inn en søknad om igangsettingstillatelse.
Når anlegget er ferdig bygget, må man sende inn en søknad om ferdigattest
TIPS:
Kommunale avgifter og bruk av konsulenttjenester er kostnadskrevende så bruk tiden nøye med å tenke gjennom alle detaljer og mulige hindringer, før man sender inn søknader.
Er det flere dispensasjonssøknader som må sendes, kan det være fornuftig å få tett lønnsmessig dialog med myndighetene. Gjerne med befaringer på stedet.
Relevante lenker
- Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2008-06-27-71
- Forskrift om byggesak (byggesaksforskriften) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2010-03-26-488?q=byggesaksforskriften
- Digitale søknadsløsninger
https://dibk.no/verktoy-og-veivisere/andre-fagomrader/fellestjenester-bygg/