En brann i en stall eller i forbindelse med en ridehall, kan få store og uønskede konsekvenser for både hester, mennesker og verdier.
For at man skal kunne være føre var og sikre anlegget mot brann og evt en god rømning av både hester og mennesker, er brannforebyggende tiltak og planer ikke bare pålagt, men viktig i hele plan og byggeprosjektet.
Alle nybygg skal etter Plan- og bygningsloven, ha utarbeidet brannkonsept. Dette skal dokumentere vurderinger og tiltak som er gjort for å sikre at bygget er av god brannteknisk kvalitet og i overenstemmelser med lover og regler, som bla. Byggteknisk forskrift (Tek17).
Brannkonseptet bør utarbeides av fagpersoner som kan se på alle detaljer i prosjektet.
vilken tiltaksklasse prosjektet settes i er avhengig av tiltakets kompleksitet, vanskelighetsgrad og mulige konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
Hestesportanlegg sine enkelte elementer kan plasseres i lav risiko, mens andre blir plassert høyere ettersom bruk og byggets utforming.
Brannklasse settes ut fra risikoklasse, størrelser og antall etasjer. En ridehall med flere etasjer kan derfor komme i en høyere brannklasse enn om man kun bygger menneskedelen i en etasje. Ved å ha en lavere brannklasse er faren ved en brann redusert, og dermed kan byggekostandene også reduseres.
Skal stall og ridehall bygges inntil hverandre kan det være krav og behov for en brannseksjonering. Innenfor hver del kan det så ut fra størrelsen på byggene være krav til brannceller.
Brannbelastningen beregnes ut fra den totale varmemengde som pr flateenhet i en branncelle frigjøres ved at alt brennbart brenner opp. Kledning, inventar, gulvbelegg, reisverk, osv. Man bør bestrebe lav brannbelastning, spesielt i rom som kan være mer utsatt for start av branner enn andre.
Et hestesportanlegg har en del spesielle utfordringer som bør tas med i planleggingen.
Evakuering av hester i en stall som brenner er en stor utfordring. Dette fordi hester føler seg trygge i stallboksen sin og vil ikke løpe ut fra den, om man kun lukker opp dørene. De må stort sett leies ut en etter en, og da trenger man tid. For å få denne tiden, må bygget være konstruert og materialvalget være slik at man får lengst mulig tid.
Størrelsene på stallen og dertil oppbevaring av høy som kan selvantenne, drivstoff til maskiner og annet, kan bidra til branncellekrav. Hvor man plasserer rømningsveier kan redusere krav i forhold til størrelser på for eksempel stallrommet
Alt av materialer har en brannverdi som sier noe om hvor raskt det antennes og hvordan det oppfører seg. For eksempel frigjøring av gasser.
Et eksempel kan være fyllet i stallinredning. Plastplanker som ofte benyttes har diesel i seg. Brannverdien er derfor trolig høy. Det samme gjelder for bambus som har olje og harpiks. Furu og gran planker har mindre brannverdi og kan i forhold til brannverdi være ett bedre valg.
I et hestesportanlegg blir det ofte mye støv. Dette støvet vil i en brannsituasjon, der det oppstår trykkforskjeller, kunne antenne og gjøre at luften brenner. Det er derfor viktig med regelmessig rengjøring av anlegget
På et hestesportanlegg skal det være tilfredsstillende varslingsanlegg. Da det er mye støv i slike anlegg, bør det monteres aspirasjonsanlegg i alle rom der hester ferdes.
Selve varsling av brann skal skje ved lyssignal i stall og ridehall der hester ferdes eller oppholder seg, men med lyd og evt lys i menneskerom og utendørs.
Det skal være tilfredsstillende rømningsveier til friluft, både for hest og mennesker. Det bør være minimum to utganger i alle bygg, men skal være to, om det er mere enn 10 hester i et rom.
Rømningsveier skal til en vær tid være frie for hindringer. I et hestesportanlegg og spesielt staller kan det til tider bli plassert utstyr og fôr i gangen. Dette bør unngås slik at rømningsveiene er frie.
Anlegget må ha tilfredsstillende markering av rømningsveier og ledesystem der det er pålagt.
Anlegget for ventilasjon skal være konstruert slik at det ikke bidrar til å spre brann til andre rom.
Det skal være tilfredsstillende antall håndapparater i tillegg til brannslange som tilfredsstiller EN 671-1:2012
Sprinkelanlegg kan benyttes i menneskerommene, men er ikke å anbefale i selve stalldelen, da dette kan øke panikk hos hestene ved evakuering.
I de fleste tilfeller er ikke røykventilering pålagt, men kan vurderes som tiltak i ridehall, sammen med sprinkelanlegg for derved å kunne redusere brannkrav til for eksempel mellom vegg ridehall/menneskedelen.
Dette skal plasseres i eget rom som ikke har ventilasjon eller åpne kanalføringer til de andre rommene i bygningen. Elektriske installasjoner skal være sikret med jordfeilbryter. Kurs for ventilasjonsanlegg bør utstyres med jordfeilvarsler og være koblet utenom jordfeilbryter.
Mange branner starter i byggefasen. Det er derfor viktig at entreprenørfirmaer som bygger anlegget har dette med som en viktig del i sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) planene.
Før anlegget tas i bruk skal det være utarbeidet beredskapsplakat, evakueringsplaner, mm
Kostnadsdrivende
Bygninger som kommer i en høy brannklasse, vil få store kostnader i forbindelse med bl.a. økte krav til bæreevne og brannmotstand.
TIPS:
Det er smart å etablere ett brannskap utenfor stallbygg som inneholder bla grimer, leietau, lommelykt, øks, kniv, vester, mm
En stall skal primært ikke være låst. Man kan låse bygget, men da må nøkkelen være tilgjengelig utenfor slik at man ved brann eller andre hendelser i stallen, kan komme inn. Benyttes kodelås, må koden være tilgjengelig og systemet må fungere selv ved strømstans.
Øvelser er viktig. Spesielt er det viktig å benytte nødutgangene sammen med hestene, slik at bruk av den utgangen ikke er fremmed for hestene ved evt behov. Kontakt lokalt brannvesen for en øvelse, da det også for dem er nyttig å trene på å leie ut hester.
Relevante lenker
Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift (TEK 17)
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2017-06-19-840?q=byggteknisk%20forskrift
Lom om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2008-06-27-71?q=plan%20og%20bygnings
Forskrift om byggesak (byggesaksforskriften) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2010-03-26-488?q=byggesaksforskriften
Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-14-20?q=brannvernloven