Et hestesportanlegg dekker store flater og må dermed tåle mye nedbør og smeltevann. I tillegg er det mange steder vann fra bekker og omkringliggende områder som tilfører mye vann.
Dette krever en god plan utover det å sikre bygg og veier. Grunnen til det er at man både skal ivareta hensyn til miljø og dyrevelferd samtidig.
En teknisk plan for anlegget skal beskrive løsninger for overvann og drenering i forhold til bygg, veier, parkering, osv.- Men på et hestesenter er det ytterligere noen faktorer til som er viktige.
Hester skal for eksempel ikke stå i gjørme, gummirasp og fiber/filt skal ikke spres til naturen og hestemøkk skal ikke få renne ned i omkringliggende bekker og natur.
Som en følge av dette er det viktig at man tar med både miljøhensyn og dyrevelferd inn i planen for overvann og drenering.
På et hesteanlegg vil det være fare for at overvann og vann i grunnen kan føre med seg miljøfarlige stoffer.
Dette gjelder paddocker, utegangsområder og beiter der det spesielt er fôringsplasser og inn- og utslippsområder. På disse stedene vil hestene gjøre fra seg mer enn andre steder. Det er da spesielt viktig at disse områdene sikres mot overvann ved at man lager dreneringsgrøfter og får ledet overvann i andre retninger enn inn i de aktuelle områdene.
Lagring av hestemøkk skal også sikres mot overvann og avrenning. Hestemøkk kan etter loven lagres på bakken, men skal sikres mot overvann. Det beste er at slike lagringsplasser også sikres mot avrenning ned i grunnen. Dette kan gjøres ved at det lagres på støpt såle med fall og kanter slik at man ikke får avrenning. Eventuelt vann fra snøsmelting og regn vil suges opp og fordampes når nye hestemøkk tilføres plattingen.
Ridebaner ute kan inneholde tilleggsprodukter som gummirasp eller fiber og filt. Slike produkter skal ikke spres til omgivelsene. Dette sikrer man ved at overvann ikke kan renne inn på banen. Området rundt banen bør derfor bestå av en dreneringsgrøft og med en høydeforskjell.
Hester skal stå på et egnet underlag også når de er ute. Det vil si at de for eksempel ikke skal stå i leire. For å unngå det kan man ikke bare sikre at belastede områder med grus, men man må også redusere mengden overvann til disse områdene. Dette kan gjøres ved at man lager dreneringsgrøfter både over, rundt og i paddockene.
Ridebaner skal ha en viss mengde vann for å ha de rette egenskapene. Vann som renner inn fra sidene på dårlig drenerte baner eller baner med feil fall, vil medføre forskjeller i mengden vann i ulike områder på banen. Dette vil i ytterste konsekvens kunne gi skader på hestenes bein. Og om det fryser på, kunne gi glatte partier som også kan medføre skader på utøver.
TIPS: Vann fra store takflater kan lagres i vanntank, til bruk for vanning av ridebane, fremfor å ledes bort i rør.
Fremtidsrettet
Klimaendringer kan gi mer overvann og ras. Viktig at man ser på omkringliggende områder for å vurder mulige fremtidige endringer.
Kostnadsdrivende
Grunnarbeider der det medfører store dreneringsbehov utover det som man naturlig får rundt bygg, veier og ridebaner.