Et hestesportanlegg må skiltes og merkes slik at nødvendig informasjon når frem til alle, som for eksempel brukere, besøkende, ansatte, vareleverandører og brannmannskap ved utrykning.
Det er to faser med skilting, byggefasen og driftsfasen.
I en byggefase er skilting en viktig del av Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø (SHA) som omtales i Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplasser (byggherreforskriften). Den sier at det er byggherre som er ansvarlig, men at man i samarbeid med entreprenør lager den konkrete SHA planen, som da inkluderer skilting av anleggsplassen.
Når anlegget står ferdig bør det være skiltet på en slik måte at man intuitivt forstår anlegget. En del skilting er pålagt via forskrifter, men man bør også ha med skilting for informasjon utover sikkerhet.
Det bør for eksempel være velkomstskilt ved inngangen som får alle til å føle seg velkomne. Videre må man bli ledet til stedet man skal og underveis få den informasjonen man trenger.
De mer formelle skiltingene gjelder ikke bare for anlegg med ansatte, men besøkende og brukere. Den omfatter informasjon rundt parkeringsplasser og stier for mennesker og hester.
Forbudsskilt om for eksempel løse hunder, røyking, ridning forbudt, osv.
Det kan være fareskilt rundt steder der det oppbevares brannfarlige væsker.
I selve byggene skal det skiltes for rømningsveier, ledelys i rømningsveier, lysende dørhåndtak, slukkeutstyr, brannslange, førstehjelp, mm
Hele anlegget skal skiltes og merkes slik at det gir nødvendig informasjon i forhold til universell tilpasning. Skilt og merking skal være lette å lese, oppfatte og taktile. Både for stående og sittende.
Forbudsskilt, fareskilt, påbud, nødskilt, alarmskilt, brannvern, mm, skal ha standard utforming etter gjeldene regelverk.
Nødskilt skal synes også ved strømbrudd. Dette kan gjøres ved strømstyrt nødskilt, men også ved bruk av etterlysende ledeskilt.
TIPS: For hestefolk er et hesteanlegg lett å «lese», men for nye brukere, foreldre, o.a., så er det ikke alltid slik. Skilting av enkle typer som gir den informasjon man trenger, bidrar til et godt førsteinntrykk og leder folk dit man skal.
Les mer
- Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplasser (byggherreforskriften)
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-08-03-1028 - Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggeteknisk forskrift) /TEK-17) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2017-06-19-840
- Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-06-1355
- Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften)
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-06-1356